Choď na obsah Choď na menu
 


Cestu zaplavila voda z nezregulovanej časti rieky

Začiatkom 42. týždňa sprevádzal územie Slovenska vytrvalý dážď. Spôsobil záplavy na celom Slovensku. Aj vo Vrábľoch sa zdvihli hladiny vodných tokov. Mesto Vráble vyhlásilo v stredu 14. októbra od 17.00 hod. druhý stupeň povodňovej aktivity na celom území mesta. Povodňová komisia, ktorá v ten deň zasadala, uskutočnila niekoľko protipovodňových opatrení. Dobrovoľný hasičský zbor v Dyčke dostal nariadenie byť v pohotovosti, mať k dispozícii hasičskú techniku v prípade zásahu. Spoločnosť VEPOS mala nariadenú inventúru jutových vriec a piesku, ktoré má k dispozícii.

article preview

Cestu medzi Mašekovým mlynom a križovatkou Vráble – Zlaté Moravce zaplavila voda. „Pri obhliadke miesta sa zistilo, že voda sa prelieva z poľa cez miestnu komunikáciu medzi Horným Ohajom a ohajskými vinicami,“ vysvetľuje Juraj Kunkela, veliteľ dobrovoľného hasičského zboru obce. „Voda sa ďalej valila smerom k priemyselnému parku. Pre zabránenie takéhoto scenára sa rozhodlo prečerpávať vodu z poľa pri ceste na Mašekov mlyn, priamo do rieky Žitava. Čerpanie sa vykonávalo viacerými čerpadlami, objem čerpanej vody bol päť metrov kubických za minútu. Celkovo bolo prečerpaných 1 260 metrov kubických vody.“ Dobrovoľní hasiči počas prečerpávania vody komunikovali s mestskou políciou, ktorá monitorovala kritické miesta na tokoch v meste Vráble.

Mesto Vráble 20. októbra realizovalo spevňovacie a udržiavacie práce na pravom brehu rieky Žitavy. Čo je potrebné preto, aby k takejto situácii už nedochádzalo? „Pre zabránenie takéhoto prípadu v budúcnosti sa musíme zamerať na miesta na toku, ktoré sú kritické, na ktorých sa voda vylieva. Ide najmä o miesta medzi Horným Ohajom a Novou Vsou nad Žitavou, kde rieka nie je zregulovaná. Ďalším praktickým riešením by bolo rigol popri miestnej komunikácii medzi Mašekovým mlynom a ohajskými vinicami zviesť cez lúku pri Mašekovom mlyne až do rieky Žitavy. Neodkladnou súčasťou opatrení by malo byť pravidelné čistenie toku od suchých drevín alebo iných prekážok na toku,“ odpovedal Juraj Kunkela. Stanovisko mesta prinesieme v ďalšom čísle novín. (Naše Vráble 19/2020)

 
 


Posledné fotografie



Štatistiky

Online: 3
Celkom: 381031
Mesiac: 4787
Deň: 284